![]() |
Tweet |
İl Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda yapılan programda, yerli ve yabancı turistlerin yoğun bir şekilde ziyaret ettiği Haşimiye Meydanı, Tarihi Hanlar Bölgesi ile Balıklıgöl çevresindeki özellikle gıda üretimi ve satışı yapan 421 işletmeye yönelik, hijyen, kişisel hijyen, kalite, gıda sağlığı, etiketleme, estetik ve görünüm alanlarında eğitim verilecek.
Şanlıurfa’da bir ilk olan ve pilot bölge olarak seçilen Eyyübiye ilçesi Balıklıgöl çevresindeki işltemelere yönelik düzenlenecek olan eğitimler, Şanlıurfa Valiliği’nin öncülüğünde İl Tarım Müdürlüğünün koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Harran Üniversitesinden uzman ve akademisyenler ile Şanlıurfa’nın öne çıkan mutfak ve servis şefleri tarafından işletme sahipleri ve çalışanlarına yönelik olacak.
Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kayıt altına alınmış 394 işletme ile turlar tarafından yeme içme tesislerine yönlendirilen 27 işletme sahibi ve çalışanlarına yönelik en az 2 bin kişinin katılacağı eğitim programının 10 Ağustos’a kadar devam edecek.
Açılış programında bir sunum yapan Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, “İlimizde bir pilot uygulama olarak özellikle tarihi hanlar bölgesi ve Balıklıgöl çevresinde bilindiği gibi çok sayıda gıda üzerine çalışan, üretim ve satış yapan işyerimiz var. Bunlar aslında işyeri olarak, işletme olarak ilimizin de yüzünü oluşturuyor. Urfa’ya ayak basan herkesin muhakkak surette bulunduğu bölgenin alışveriş mekanları, burada bulunan işletmelerimizin sahipleri, değerli işletmecilerimiz ve çalışanlarına yönelik böyle bir çalışmayla, bu alandaki gıda sağlığı, hijyen, kişisel hijyen, kalite, estetik ve görünüm açısından ilimizdeki turizm sektörünün beklentilerini karşılayacak bir seviye yakalamak istiyoruz” dedi.
Vali Şıldak, “Yerli ve yabancı Türkiye’nin veya dünyanın herhangi bir yerinden Urfa’yı ziyaret eden, bu bölgeyi ziyaret eden bir misafirimizin çok daha güzel duygularla, memnuniyetle, içi rahat ve gönlü ferah bir şekilde ayrılmasını, iyi ki bu şehre geldim demesini, Urfa’da kültürel miras, tarihi eserler, maneviyat o iklimi hissettim ama bir de işletmeler, restoranlar, ciğerciler, aktarlar, kuruyemişçiler, yöresel ürün satıcıları var ki helal olsun ancak bu kadar temiz, düzenli, bakımlı bir satış usulü olur dedirtebilmek için bu çalışmayı yapıyoruz” diye belirtti.
Eğitim programının 10 Ağustos’a kadar süreceğini belirten Vali Şıldak, “Toplam 421 işletmeye bir eğitim planlamış bulunuyoruz. 171 baharatçı, kuruyemiş ve manav gibi satış yeri, 42 kasap, 40 otel ve konukevi, 15 unlu mamul işletmesi ve pide fırını, 105 lokanta ve restoran, 21 kahvehane ve çay ocağı şeklinde gruplandırılan işletme türlerinin bu eğitime dahil olmasını bekliyoruz, hedefimiz budur. İl Sağlık Müdürlüğümüz, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Üniversitemiz bu eğitimleri sunacaklar ve bir de alanda çalışan başarılı mutfak şeflerimiz, servis şeflerimiz uygulamalı eğitim yapacaklar” dedi.
“Hedefimiz Şanlıurfa’yı Turizme Hazırlamak”
Asıl hedefin Şanlıurfa’yı turizme hazırlamak olduğunun altını çizen Vali Şıldak, “Şanlıurfa bir tarım, sanayi, kültür şehri ve aynı zamanda turizm şehridir. Çünkü turizm ögeleri çok güçlü, turizm çeşitlilik imkanları çok fazla ve Şanlıurfa artık ülke ölçeğinde değil, dünyaya açılan bir turizm şehridir” diye söyledi.
Vali Şıldak, “Fakat burada devlet yatırımları, oteller, konaklamalar, Göbeklitepe’miz, Karahantepe’miz, Balıklıgöl’ümüz, Harran’ımız ve Halfeti’miz büyük bir değer, fakat alt yapı, üst yapı devletin yapması gereken, kurumların yapması gereken çalışmaların yanı sıra bir de işletmelerimizin yapması gereken, esnafımıza düşen sorumluluklar var. Aslında bugün yaptığımız çalışma bunu içeren, bu konuda eğitim faaliyetlerini önceleyen, özellikle gıda üreten ve satan iş yerlerinin eğitimle geliştirilmesi, bilinçlendirilmesi. Hem işletme sahiplerinin hem de oralarda çalışan personelin daha üst kalite bir işletme sunumu ve hizmeti ortaya koyabilmeleri için yapacağımız 1 aylık bir eğitim çalışmasıdır. Bu eğitimleri eksiksiz bir şekilde alarak devam sağlayan her bir işletmemize ve personelimize katılım belgesi vereceğiz. Devamında ise yoğun bir denetimle artık işletmelerimizin kurallara uyması, hijyen, gıda sağlığı, kalite, etiket gibi temel gerekliliğinin yerine getirilmesi konusunda daha titiz davranacağız” diye ifade etti.
“Süreci Kararlılıkta Takip Edeceğiz”
Bölgeye gelen turistlere özellikle temizlik ve hijyen konusunda kusursuz ortamlar sunulması konusunda kararlı olduklarını belirten Vali Şıldak, süreci yakından takip edeceklerinin altını çizdi.
Vali Şıldak, “Bu şehrimiz için çok önemli, sizin kazancınız, işletmenizin kalitesi için önemli bunu hafife almayın. Lütfen devamlılığınızı sağlayın, bu çalışmalara, eğitime katılın sonrasında ise yapılacak denetimleri sorunsuz olarak atlatalım. Ruhsatsız işletmeler başta olmak üzere kurallara uymayan, eksikliği bulunan bütün işletmelere artık uyarmakla değil, kesinlikle buradan bu çalışmalardan men ederek, gerekirse kapatmaya giderek, kararlı bir şekilde bu süreci takip edeceğiz.
Artık Urfa’ya gelen her bir ziyaretçi Haşimiye meydanı, Balıklıgöl çevresindeki yeme içme mekanlarında alışveriş yaptığı, yöresel ürün satın aldığı, hediyelik eşya aldığı bütün yerlerden çok daha memnuniyetle, teşekkür ederek ayrılsın istiyoruz. Kötü görüntülere müsaade etmeyeceğiz, ilimizde ben bunu çok önemli bir adım olarak görüyorum” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar ise, “Bizim dikkat çekmeye çalıştığımız en önemli hususlardan biri bu konudur. Şimdi burada büyük ve muazzam bir potansiyel var ama bunu nasıl kullandığımızı, ne kadar kullandığımızı iyi düşünmemiz ve iyi tartışmamız lazım. Burada bir kural olması lazım, bir disiplin olması lazım, bir nizam olması lazım, bir tertibat olması lazım ve her şeyden önce bir hijyen olması lazım. Özellikle gıda konusunda en hijyenik şekilde sunmamız lazım. Tabi önce görüntüden başlar bu iş, işte o nizam, o tertip olduğunda insanları cezbeder” diye konuştu.
Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat da, “Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde turizmle ilgili olarak esnaf kardeşlerimizin gelen turistlere daha iyi hizmet verebilmeleri adına Şanlıurfa’mızda bir seferberlik ilan edildi. Bizler de bu eğitim seferberliğinde onların yanındayız, yaklaşık 1 ay sürecek. Bu eğitimler çerçevesinde işletmelerimiz inşallah eğitimlerini alıp daha iyi hizmet verecekler” dedi.
Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şefik Bakay, esnafa yönelik yapılan bu eğitim çalışmalarıyla birlikte hem esnafın hem de Şanlıurfa’nın kazanacağını söyledi.
Taş Tepeler Projesi kazı başkanı Necmi Karul, esnafın eğitime tabi tutulmasına ihtiyaç olduğunu belirterek, eski alışkanlıkları değiştirmenin gerektiğini belirtti.
Mutfak şefi ve işletmeci Ömür Akkor ise, “Şanlıurfa, dünya için çok önemli bir turizm destinasyonu olma yolunda hızla ilerliyor. Çünkü Taştepeler kazısı dünya çapında çok daha fazla üne sahip olmaya başladı ve çok daha fazla turist Şanlıurfa’ya doğru geliyor. Ben de bir mutfak şefi, işletmeci olarak nelere dikkat ettiğimi aktarmaya çalıştım. 5 yıldır Taştepeler kazısındayım ve Şanlıurfa’da aşağı yukarı her yıl 1 ay kadar kalıyorum, o yüzden kendimi Şanlıurfalı sayıyorum ve burada yapılacak her turizm hamlesinin içinde olmaktan büyük keyif alıyorum” şeklinde konuştu.
Açılış programına Vali Hasan Şıldak’ın yanı sıra, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Harran Üniversitesi Rektörü Mehmet Tahir Güllüoğlu, İl Emniyet Müdürü Atilla Aksoy, Ünlü Şef Ömür Akkor, Taştepeler Projesi Kazı Başkanı Necmi Karul, MHP İl Başkanı Mahmut Güneş, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, bölge esnafı ve çok sayıda davetli katıldı.